19:20  Matchgenomgång
19:30 Matchstart
Bitter förlust mot Vaxholm
2021-10-31 16:40

Fredagskvällens bortamatch mot Vaxholm, där det blev förlust med 3-5, lämnade en fadd eftersmak då sekretariatet, på ett negativt sätt, var inblandad i en händelse som troligtvis kan ha haft avgörande betydelse för matchutgången. Allt hade sin början efter 15:19 i sista perioden, när ställningen var 4-3 till Vaxholm spelade vi i numerärt överläge och tryckte på för en kvittering blev vår Niklas Frödén "Spearad" av en Vaxholms spelare. Vaxholms spelaren fick för detta en 5-minuters utvisning samt matchstraff. I samband med händelsen uppstod det tumult med flera spelare inblandade varefter även Niklas tilldelades 2 + 2 minuter för "Fighting". Utvisningarna innebar således att Vaxholm skulle spela med 4 man på isen resten av matchen och Niklas skulle bli utsläppt efter 19.19. Efter 18:12 fick Vaxholm ytterligare en man utvisad vilket innebar att de endast blev tre man kvar på isen och skulle vara så till matchen var slut efter ordinarie tid om inte vi lyckades göra mål.  När vi därefter hade etablerat vårt spel i deras försvarzon tog vi ut vår målvakt och spelade fem utespelare mot tre och efter 59:19 skulle vi således få spela med sex utespelare mot tre. Dessvärre släppte inte Vaxholms funktionärer ut Niklas från utvisningsbåset förrän klockan stod på 19:56 då Vaxholm hade lyckade sno åt sig pucken i en duell vid sargen på vår offensiva blå och sätta 5-3 i tom kasse.

Trots protester från våra tränare tog domaren dessvärre ingen notis om detta faktum och gjorde nedsläpp efter målet utan ha kontrollerat vad som hade hänt.

Trots att den i matchprotokollet uppgivna skottstatistiken visade att Vaxholm vann skotten med 37-28 så är den sammantagna uppfattningen att vi styrde och dominerade matchen i samtliga perioder.

Dessvärre fick vi en tråkig start på första perioden då Vaxholm redan efter 23 sekunder tog ledningen med 1-0 efter att Jesper Söderströms tryckte till pucken mot vår målvakt Samuel Sundins benskydd varefter pucken hoppade upp i luften och rullade ner på Samuels rygg och in i mål.  Men bortsett från det snöpliga målet fortsatte vi med att spela i högt tempo och vi skapade därigenom flera klara målchanser vilket fick Vaxholms tränare att ta timout redan efter 6:57. Dessvärre fick därefter några tveksamma utvisningar emot oss vilket skapade orytmen i vårt spel.  Efter 12:00 in i perioden fick vi möjlighet till att kvittera då Linus Watramäe på egen hand snodde åt sig  pucken på vår blå linje och drev mot Vaxholms mål varvid hand blev hakad bakifrån av Vaxholmsbacken. Domslutet blev en 2-miutersutvisning istället för straff och vi lyckades heller inte att göra något mål varken under utvisningen eller resterande del av perioden!

I den andra perioden började vi med att spela fem mot fyra då Vaxholm hade ådragit sig en utvisning i den första periodens slutsekunder ett nummerärt överläge som vi dessvärre inte kunde utnyttja. Men efter 23:39 fick vi en ny chans då Vaxholm återigen drog på sig en utvising och redan efter 23:54 kvitterade vi till 1-1 genom Rasmus Frödén med assistans av Marc Lindh och Elias Persson. Dessvärre återtog Vaxholm ledningen till 2-1 redan i bytet därefter genom Petter Wiström och då var tiden 24:24. Men kvitteringen lät heller inte vänta på sig då återigen Rasmus Frödén kviterade kvitterade till 2-2 då klockan stod på 24:56.  Assisterade denna gång gjorde Niklas Frödén och Elias Persson. Dessvärre drabbades vi av enutvisning efter 38:24 som Vaxholm utnyttjade genom att Martin Lind efter 39:13 gjorde 3-2 i powerplay.

Efter endast 52 sek spel i den tredje periodens inledning råkade vi ut för ett märkligt domaringripande då vår back, Jonathan Sid, i kamp om pucken kastade sig och slog undan pucken varefter Vaxholmsspelaren åkte på Jonathan och ramlade. Dessvärre dömde domaren straff trots att vår andra back fanns med i situation och befann sig  mellan målet och den aktuella händelsen. Enligt de flestas mening i eftrsnacket var att situationen möjligen skulle kunna ha slutat med en 2-minuters utvisning för tripping men igen straff eftersom vi hade ytterligare en spelare med mellan målet och det som skedde. Den efterföljande straffen satte dock Axel Åbom säkert i nät och utökade därmed Vaxholms ledningen till 4-2. Därefter blev det ett starakt tryck mot Vaxholms mål från vår sida och spelet förlades mestadels i Vaxholm försvarszon vilket renderade i att Vaxholm ådrog sig en utvisning efter 48:43 och yttrerligare en utvisning 50:06 och vi fick därmed spela fem mot tre utespelare. Detta utnyttjade vi och efter 50:20, efter ett snyggt Powerplay spel, reducerade vi i PP2 till 3-4. Målgörare denna gång var Oscar Nelson med assist från Arvid Hällgren och Calle Kimell.. Efter målet fortsatte vår intensiva press och efter 54:29 ådrog sig Vaxholm en ny utvisning under vilken de i ingressen beskrivna händelserna inträffade. Eftersom Niklas Fröden inte tilläts att komma in efter 59:19, som han var berättigad till, fortsatte spelet i fem mot tre, i stället som rätt skulle ha varit sex mot tre, punkterades matchen när Pettter Wiström efter 59:56 tilläts att sätta 5-3 i vår tomma bur.

Noteras bör också att det i matchprotokollet inte har noterats att vår målvakt, Samuel Sundin, klev av isen då kl.ockan stod på 18:34 i den sista perioden och stod således inte i målet när Vaxholms sista mål gjordes vilket i sin tur gör att hans räddningsprocent är felaktig. Nu gäller det att vi glömmer de här tråkiga händelserna så snabbt som möjligt och laddar om inför matchen mot Älta kl. 19:30 hemma I Farsta Ishall på tisdagkväll. Vi har fortfarande stora möjligheter att nå vår målsättning om att efter avslutat spel i grundserien spela i AllTrean. Men det förutsätter att vi vi vinner matcherna mot lagen som är inblandade i streckstriden.