19:30 Matchstart
Referat: FOC Farsta IF - Mälarö Hockeyförening
Tung förlust mot Mälarö
2023-02-11 17:33

Fredagskvällens match mot Mälarö slutade i en besvikelse efter att gästerna tagit hem segern med 4-2 varav det sista målet gjordes i tom kasse. Trots att vi dominerade stora delar av matchen och hade 41 skott på mål lyckades vi bara göra två mål. Pucken "dansade" kring mållinjen vid ett antal tillfällen utan vi lyckades få in den bakom Mälarös målvakt. Mälarö var vassare när det gällde att göra mål och de utnyttjade våra misstag vilket blev ödestigert för matchutgången. Dessvärre hjälpte vi dem genom att dra på oss några onödiga utvisningar vilket blev avgörande för både våra möjligheter till upphämtning samt för utgången av matchen.

Genom förlusten missade vi också möjligheten att säkra andra platsen i serien. I stället blir nu vår nästa match, som är mot Älta på bortaplan och den sista matchen i grundserien, avgörande om vi blir tvåa eller trea i tabellen. Placeringen är avgörande för vilket lag vi får möta i playoff spelet till kvalserien för nästa säsongs HockeyTvåa. Förbundet meddelade i veckan att de nu har ändrat playoffspelet på så sätt att lag två och tre i vår serie skall spela playoff matcher mot fyran och femman i HockeyTvåan Östra A och då kan vi redan nu konstatera att det lag som blir tvåa i vår serie får i playoffspelet möta Rimbo emedan trean får möta Iron från Björklinge. Dessutom meddelades det att de lag som kommer från HockeyTvåan är högre rankade vilket betyder att de får spela två av tre matcher på hemmaplan.

Om vi bortser från alla onödiga utvisningar gjorde vi trots allt en bra match som vi borde ha vunnit klart. Redan efter de första 10-12 minuterna borde vi ha haft ledningen med ett par mål då vi dominerade matchen fullständigt och hade många långa anfall med många heta målchanser. Trots att vi vann skotten i perioden med 13-8 slutade perioden mållös.

I den andra perioden fortsatte vårt fina spel och pucken var vid flera tillfällen och dansade på Mälarös mållinje men deras målvakt höll, genom både med tur och sin skicklighet, målet fritt från påhälsning. Dessvärre bjöd vi Mälarö på ledningsmålet efter drygt 8 minuter genom ett mål i tom kasse efter ett ödestigert misstag från vår keeper. Vi fortsatte emellertid med vår starka press vilket medförde att Mälarö drog på sig tvisningar som vi inte kunde utnyttja trots de numerära övertagen. I stället kom 0-2 efter det att vi i numerärt överläge tappat pucken i anfallszon varefter Mälarö kontrade samtidigt som de blev fulltaliga vilket gjorde att de kunde spela fri en spelare som från sidan och ur nästan ingen vinkel alls tilläts att sätta pucken i mål. Trots vårt spelövertag och trots att vi vann skotten i periodeen med 18-8 slutade alltså perioden 0-2.

I den tredje perioden kom vi ut med samma fina inställning som tidigare under matchen och förlade genast större delen av spelet i Mälarös försvarszon och i den 46:e matchminuten kom också belöningen då Malcolm Nordström reducerade till 1-2 genom att prickskjuta pucken uppe i det högra krysset efter att han blev helt friställd genom en fin passning från Emil Wulff. Minuten därefter råkade vi olyckligtvis ut för en relativt billig utvisning och några sekunder innan vi skulle bli fulltaliga igen snappade Malcolm Nordström åt sig pucken vår egen zon och snabbt spelade pucken på den ena sidan av backen och gick själv på den andra sidan för att sedan ha fritt mot motståndarnas mål men dessvärre råkade han ut för en ful bentackling av Mälarös back varefter han blev liggande på isen under en lång stund. Tyvärr blev det ingen domaråtgärd trots att domaren befann sig endast 6-7 meter från händelsen och borde således ha sett vad som inträffade. I samband med denna händelse tappade dessvärre några av våra spelare humöret och drog på sig några onödiga utvisningar varför vi  blev tvungna att fortsätta spela i numerärt underläge i ytterligare två minuter. Detta utnyttjade Mälarö genom att utöka ledningen till 3-1 efter att vi tillåtit deras forward ta fart från egen zon och därefter åka igenom vårt försvar och sätta pucken enkelt i nät. När det var c:a 3 minuter kvar av matchen tändes hoppet igen efter att Mälarö ådragit sig en utvisning och vår förhoppning om ett reduceringsmål ökade men dessvärre släckte förhoppningarna bara några sekunder senare då vi drog på oss en dubbelutvisning vilket gjorde att i stället för att få spela fem mot fyra fick vi i stället spela tre mot fem. Dessbättre lyckades vi ändå, i den spelformen, reducera till 2-3 genom Marcus Glansborg som bröt en passning i Mälarös försvarszon och därefter lade pucken på mål och till sin stora glädje fick han, efter 57:27, se pucken glida ända in i mål. När det återstod 35 sekunder av matchen tändes hoppet igen då Mälarö på nytt ådrog sig en utvisning varvid vi tog ut vår målvakt. Vi vann den efterföljande tekningen i Mälarös zon men dessvärre tappade vi pucken och Mälarö kunde fastställa slutresultatet till 2-4 i tom bur.

Om inget oförutsett händer i matchen mellan Älta och Nyköping nu på tisdag, där det  förväntas hemmaseger, kommer vi att spela en direkt avgörande placeringsmatch mot Älta på fredag.